Szemüveglencsék

Az Írisz Optikában a világ legnagyobb szemüveglencse gyártóinak kínálatából választhatod ki, szemüveglencse tanácsadóink ajánlásával a látásodhoz legmegfelelőbb szemüveglencse típust és bevonatot.Hogyan válasszuk ki a megfelelő szemüveglencsét?

Az ideális szemüveg elengedhetetlen része a megfelelő szemüveglencse, ennk kiválasztásához mindenképpen szakember segítségére van szükség. Ha a látásunkhoz előírt és elkészített lencse nem megfelelő típusú és minőségű, akkor a szemüveg többet árt, mint használ viselője számára.

Ha a Te igényeinek legmegfelelőbb szemüveglencse az alábbi szempontok figyelembe vételével kerül kiválasztásra, akkor garantáltan elégedett lesz szemüvegeddel.

Dioptria mérete, használat körülményei, távoli vagy olvasó, ha mindkettőre szükség van legyen egy szemüvegben, szabadban akár fényre sötétedő, nagy dioptriánál vékonyítás lehetősége, keret választás a dioptriához, teljes keret-damilos-fúrt kivitel választása.

A felírt dioptria alapjaiban határozza meg, a szemüveg esztétikai értékét, komfortosságát, hiszen a dioptria mértéktől függően ajánlunk Neked úgynevezett vékonyított vagy normál vastagságú lencsét.

Vékonyított vagy normál vastagságú a lencse?
A szemüveglencsét optikailag jellemző egyik legfontosabb érték a törésmutató. Minél nagyobb a törésmutató értéke, annál vékonyabb és esztétikusabb a lencse magas dioptriában. Ez különösen fontos szempont, és már  2,0 D  (dioptria) értékű, vagy nála magasabb értékű szemüveglencsével megrendelt szemüvegek esetében. Így a magasabb dioptriájú szemüveglencse esztétikusabban illeszthető akár a fém keretbe is, és szakembereink úgy tudják megmunkálni a lencsét, hogy nem, vagy csak kis mértékben lóg túl a keret hátsó (nem látszó) része felé a lencse.
Az alap, azaz a normál vastagságú műanyag lencse  1.5 értékű, míg a vékonyított lencsék 1.53, 1.59, 1.6, 1.67, és 1.74 törésmutatóval készülnek.

Válasszon laposabb és vékonyabb lencsét (aszférikus)?
Aszférikus felületről van szó, ha a szemüveglencse optikai tulajdonságainak megtartása mellett laposabb elülső és hátsó felülettel rendelkezik. Ez a tulajdonság a pluszos (+) lencsék esetén észlelhető a leglátványosabban.
A hagyományos gömbszerű felszínnel rendelkező lencséknél a széleken átnézve az eredetileg egyenes vonalak enyhén elgörbültnek. Ezért a látott kép a lencse közepén a legpontosabb, a szélei felé alig észrevehetően ugyan, de kissé homályos és torz képet ad..
A lényegesen jobb optikai hatás és az esztétikusabb megjelenésen túl további előny, hogy ezek a lencsék kevésbé nagyítják, illetve kicsinyítik a szemüvegviselő szemét, és ugyan így az azon keresztül látott kép  is jobban közelít a valósághoz.

Sajnos az optikai üzletágat is elérték a hamis, úgynevezett „ugyanolyan eredeti” termékek, ezért javasoljuk, hogy vásárlás során minden esetben kérd a gyártó által kiadott és az optikáknak a szemüveglencsék mellé megküldött garancia kártyát! Amennyiben ezt nem kapod meg, érdemes gyanakodnod.

Egyfókuszú szemüveglencsék

A leggyakrabban használt szemüveglencse típus, melynek egyetlen fókuszpontja van. Segítségével vagy csak a távolra látás, vagy csak a rövidlátással kapcsolatos látáspanaszok korrigálhatók.

A szükséges dioptria és a szemüveg viselésnek módjából illetve látásigényéből adódóan számos tulajdonsággal rendelkező lencsetípusból válogathatsz szakembereink segítségével.

Vékonyított lencse:

Minél nagyobb a lencse dioptriája, annál szembetűnőbb a különbség, ezért +/-2.0 dioptria felett kiemelten ajánljuk, hogy keretébe vékonyított lencse (1.6 törésmutató) kerüljön.  Amennyiben a Te  dioptriád meghaladja a +/- 4.0 dioptriát, az esztétika és a jobb látás érdekében,  mindenképpen javasolt a következő vékonyítási fokozatok használata (1.67, ill. 1.74 törésmutató) keretválasztástól függően.

Aszférikus felületű lencse:

Az aszférikus felületű szemüveglencse optikai tulajdonságainak megtartása mellett laposabb elülső és hátsó felülettel rendelkezik. Ez a tulajdonság a pluszos (+) lencsék esetén figyelhető meg a leglátványosabban.

A hagyományos gömbszerű felszínnel rendelkező lencsékkel ellentétben az aszférikus felületű lencsék lényegesen jobb optikai hatást garantálnak látásunkban azáltal, hogy a lencse szélein minimális a torzítás nagyobb a jó látásra használható lencse rész. További esztétikai előnye ezen lencséknek, hogy magasabb dioptriák esetében kevésbé nagyítják, illetve kicsinyítik a szemüvegviselő szemét és ugyan így az azon keresztül látott kép is jobban közelít a valósághoz.

Antireflex bevonat:

Tükröződéscsökkentő (más néven antireflex) bevonatok azok, amelyek a lencsére elölről és hátulról beeső fény visszatükröződését csökkentik le. Segítségével csillogásmentes, élesebb képet kapunk a szemüveggel, mely olvasáskor, számítógép használatkor vagy autóvezetés alkalmával kiemelten fontos, hiszen a látásunkhoz szükséges fény 99.5 % engedi a szembe jutni. Ezzel  komfortosabb látásélményt érünk el, ráadásul a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása és tökéletesen látja a szemünket.

UV-szűrő bevonat:

A káros környezeti hatások következményeként kialakult fokozott UV-sugárzás nem csupán a bőrünk, hanem a szemünk egészségi állapotára is hatással van. Veszélyezteti a szem első és belső részeinek egészségét is! Ezért szemünk védelme érdekében nem csak a jó minőségű napszemüveg viselete ajánlott, hanem célszerű odafigyelnünk a jó minőségű, és  UV-szűrővel ellátott optikai szemüveg viseletére is.

Multifokális szemüveglencsék

A multifokális lencsék a legmodernebb technológiával készített, hihetetlenül precízen csiszolt lencsék, melyek különlegessége, hogy Önnek minden távolságra éles képet adnak. Így akár egy szemüveggel képes autót vezetni, újságot olvasni és a számítógépét is használni!

A többfókuszú szemüveglencsék közül a mindennapi használatra a multifokális szemüveglencse a legkényelmesebben használható lencsetípus. Megfelel az esztétika támasztotta követelményeknek is, mert nincs benne éles választóvonal, mint a bifokális lencsében.

Ha távolra nincs is szüksége dioptriára, az úgynevezett „köztes” és olvasó távolságok éleslátására is megoldás a multifokális lencse. Létezik ugyanis olyan változata, mely a felső részen nem tartalmaz dioptriát, illetve kifejezetten számítógépes munkához lett kifejlesztve.

A legújabb fejlesztésű multifokális lencsék további előnye, hogy már keskeny, kis méretű keretbe is elkészíthetőek.

Munka lencsék, irodai és számítógépes használathoz

Ahogyan az elnevezés is mutatja, ezeket a lencséket speciális célra, pl.: irodai munkához ajánljuk. Éppen ezért az ilyen típusú lencsék tulajdonságai is ezeknek a céloknak megfelelően alakulnak. Így viselője használni tudja a lencséket olvasáshoz és  monitor nézéséhez vagy olyan munkához ahol a legapróbb dolgok megfigyelésétől a karnyújtásnyira lévőig fontos a pontos látás! FONTOS kiemelni, ezek a lencsék NEM távoli használatra készülnek!

Ezek a  speciális lencsék nem általános viselésre, hanem kifejezetten asztalnál, karnyújtásnyi munkaterületen végzett munkához fejlesztettek ki (pl. irodai munka), vagy olyan aprólékos munkát végzők számára, akiknek kiemelten fontos az apró tárgyak éles látása (pl. összeszerelők, műszerészek, fogteknikusok, órások). Lencsetípustól függően ezek a lencsék az olvasó távolságtól akár 1,0-2,0 méterig terjedő tartományban nyújtanak tökéletesen élesen éles képet.

Fényre sötétedő lencsék

Viszonylag kevesen tudják még, hogy ma már léteznek olyan, a napfény hatására sötétedő lencsék is, melyeket szabadban napszemüvegként, belső térben kivilágosodva pedig hagyományos szemüvegként viselhetünk.
Ha fényérzékeny a szemed és/vagy szeretnél a saját dioptriádban olyan szemüveget, melyet praktikusan napszemüvegként és hagyományos szemüvegként is használhatsz, a legkézenfekvőbb megoldás az UV-fényre sötétedő szemüveglencse.

A fényre sötétedő szemüveglencsék főbb jellemzői:

Dioptirás napszemüveglencsék

Szemüvegesként a nyári napsütés vagy a téli síelés alkalmával sem kell lemondani a napszemüveg viselés lehetőségéről. Optikánk kínálatából többféle megoldás közül választhatnak vásárlóink. Tekintsd meg “Speciális megoldások” menüpontunkat.

Léteznek ugyanis dioptriás napszemüveg lencsék, melyek tulajdonságaikat tekintve megegyeznek a napszemüveg lencsék tulajdonságaival. A kiváló optikai hatás és látásélesség biztosítása mellett védik szemünket az éles napfény és az UV-sugárzás káros hatásaival szemben. Lencsetípustól függően rendelhetők normál vagy vékonyított, világosabb és sötétebb barna, szürke vagy zöld színárnyalatokban.

Kevesen tudják, hogy a modern technológiának köszönhetően speciális színezéssel az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék nagy része elkészíthető akár íves, napszemüveg változatban is. A barna, a szürke és a zöld többféle színárnyalatából választhatnak vásárlóink a lencse felületének teljes mértékű vagy átmenetes színezésével. Utóbbi esetben a lencse felül sötétebb, míg alul szinte áttetsző. Az UV-szűrő bevonat megrendelésével együtt  garantáltan 100% védelmet nyújthatnak ezek a lencsék is, mint a kész napszemüvegek.

Polarizált szűrős szemüveglencsék

Ezeket a szemüveglencséket különösen pl. vezetéshez, horgászáshoz ajánljuk, mivel speciális kialakításuknak köszönhetően képesek a víz- vagy üvegfelületekről visszaverődő zavaró csillogás kiszűrésére. Természetesen dioptriás napszemüvegnek is kiváló, teljes körű UV-védelemmel ellátott lencsék.

Mit nyújt számunkra a polarizált szűrő?
A napfény hullámokban terjed, melyek a háromdimenziós tér minden irányába rezegnek. A polarizált fény szintén terjed, de többnyire két irányban, horizontálisan és vertikálisan. A vertikális fény hasznos információt közvetít az emberi szemnek, lehetővé téve, hogy színeket és kontrasztokat lássunk. Ezzel szemben a horizontális fény úgynevezett „optikai zavart” okoz és vakít, ezért biztonsággal kihagyható, hiszen a látott kép szempontjából felesleges.
A polarizált lencsék speciális kialakításuknak köszönhetően 100%-ig kiküszöbölik a vízszintesen visszaverődő vakító fényt, mellyel megakadályozzák a szem irritációját és a hunyorgást. Ezért, ha  polarizált lencsét viselsz az alábbi előnyöket élvezheted: