Látásproblémák és megoldások

Ha nem látunk jól távolra, közelre vagy mindkét helyre, szaknyelven azt mondják “FÉNYTÖRÉSI HIBÁJA” van a szemünknek!

A szem fénytörési hibái a szem optikai rendszerének (leginkább a szemlencse) valamilyen mértékű eltéréséből adódnak, aminek következtében nem az éles látás helyén, vagyis a retina előtt vagy után gyűlik össze a szembe jutó fény, így számunkra távolra vagy közelre, homályosan jelenik meg a kép.
Amit tapasztalhatunk: Nem látunk jól, vagy nem elég élesen, esetleg fiatal korunk ellenére is hamar elfárad a szemünk közelre nézéskor.

Rövidlátás, szaknyelven MYOPIA

Ez a szem a távoli tárgyak képét a retina elé képezi le, leggyakoribb oka a szem törőerejének „többlete”, vagy a szem tengelyének túlzott hossza. Közelre nem okoz panaszt.
Azt a szemet, amely a végtelenből érkező párhuzamos sugarakat a retina előtt egyesíti képponttá, myopiás szemnek nevezzük. Amit tapasztalhatunk: Rosszabbul látunk távolra, mint közelre. Ezt nevezzük rövidlátásnak. A rövidlátók mindent közelről néznek meg, szinte “belebújnak” a dolgokba. Kisfokú rövidlátás esetén csak távolra nem látnak jól, közelre viszont még idősebb korban is tökéletesen látnak szemüveg nélkül is.

A megoldás a távoli szemüveg használata, szemüvegünkbe (mínuszos) szórólencse kerül. Ennek dioptriája úgy kerül megállapításra, hogy a szembe érkező fény, a szórólencse segítségével mint éles kép, a retinára vetül. A szükséges szemüveglencse alacsony dioptriában készülhet normál lencséből. Amennyiben a dioptria magasabb, több lépcsőben van lehetőség a lencse vékonyítására.

A viselői igényeknek megfelelően segítséget nyújt a távoli/állandó szemüveg használata. Ennek kialakításakor különböző felületi bevonatokat javaslunk: UV védelem (színtelen), színezés, fényresötétedés, többszörös tükroződés csökkentő, speciális autó vezetéshez kifejlesztett kontrasztfokozó, dioptriás napszemüveg. Amennyiben a napja nagy részét iróasztalnál tölti a viselő, 25-30 éves kor felett kialakulhat a napi több óra számítógép vagy táblagép használatának következtében (a szem izmainak folyamatos terhelésétől) a “szem fáradása”. A szemnek segítségre van szüksége a hosszan tartó közeli kép nézéshez. Ilyen esetekben javasoljuk a speciális alkalmazkodást segítő szemüveglencsék használatát.

Távollátás, szaknyelven HYPERMETRÓPIA

Ez a szem a távoli tárgyak képét a retina mögé képezi le. Leggyakoribb oka, hogy a szem törőereje „kevés”, vagy a szem tengelye rövid. Közelre és távolra egyaránt panaszt okozhat.

Azt a szemet, amely a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarakat a retina mögött egyesítené képponttá, hypermetrópiás szemnek nevezzük. Amit tapasztalunk: Távolra jobban látunk, mint közelre. Ezt nevezzük távollátásnak. A kisfokú távollátást fiatal korban nehéz felismerni. Ilyenkor úgy tűnik, hogy távolra jól látunk, nincs panaszunk, de a nap végére, vagy ha sokat kell közelre néznünk, egy idő után elfárad a szemünk, megfájdul a fejünk, a fiatal kor ellenére is. Ez azért van, mert a szemlencse felhasználja a távoli éleslátáshoz azt a gömbölyödő (alkalmazkodó) képességét, ami ahhoz kellene, hogy közelre is jól lásson, így közelre már nem tud eleget, még többet gömbölyödni és rosszul lát, elfárad. Így, ha kiiktatnánk a szemlencse alkalmazkodóképességét, akkor sem távolra, sem közelre nem látnánk jól.

A megoldás állandó szemüveg használata, szemüvegünkbe (plusszos) gyűjtőlencse kerül. Ennek dioptriája úgy kerül megállapításra, hogy a szembe érkező fény, a gyűjtőlencse segítségével mint éles kép, a retinára vetül. A szükséges szemüveglencse alacsony dioptriában készülhet normál lencséből. Amennyiben a dioptria magasabb, több lépcsőben van lehetőség a lencse vékonyítására.

Ha korunk előre haladtával gyengül a közeli látásunk, “megöregedett” a szemünk. Szaknyelven PRESBYÓPIA

A látás során a szemlencsének folyamatosan alkalmazkodnia kell a különböző távolságokra (akkomodáció).

Mivel a szemlencse  a születés után folyamatosan veszít rugalmasságából, csökken az alkalmazkodóképesség. Ez a folyamat azonban érzékelhetővé/zavaróvá csak 40 éves kor fölött válik, amikor is a szemnek segítségre van szüksége a közeli tevékenységekhez (olvasás, számítógép monitor)

Az emberi szem az a szervünk, amely az életkor előrehaladtával a leghamarabb veszíti el rugalmasságát és azokat a tulajdonságait, melyekkel fiatal korban rendelkezik. Ezt a folyamatot a szem öregedésének nevezzük.

Amit tapasztalhatunk: A legfeltűnőbb jele, hogy azokra a közeli távolságokra, ahova korábban jól láttunk, most egyre rosszabbul látunk. Az olvasnivalót távolabbra kell tartani, vagy fel kell nagyítani a monitoron vagy az okostelefonon a szöveget és képeket, ami csak időleges megoldást nyújt.

A megoldás, mivel a szemlencse az életkor előrehaladtával fokozatosan veszít a közelnézéshez szükséges alkalmazkodóképességéből, olvasószemüveg vagy irodai munkalencse. Amennyiben előzőleg már rendelkeztünk távoli vagy állandó szemüveggel, multifokális lencse használatát javasoljuk. Ezek a lencsék tartalmazzák a szükséges távoli, munka/irodai távolságra és az olvasó (38cm-40 cm) távolságra is szükséges dioptriákat. A presbiopia 40 éves kor felett mindenkit érint, legyen az miop, hipermetrop vagy helyes fénytörésű, azaz “jól látó” szem.

A viselői igényeknek megfelelően segítséget nyújt az olvasó vagy kiterjesztett olvasó szemüveg. Ha íróasztalnál dolgozunk számítógéppel, munkaszemüveg vagy speciális irodai szemüveg a megoldás.

Ha ön mozgásban van és dinamikus életet él, távolra, karnyújtásnyira és olvasni is szeretne egy szemüvegben látni, akkor a megoldás a multifokális szemüveg. A használati körülményeknek és a távoli dioptriához hozzá adódó olvasó dioptriának függvényében (addició) léteznek különböző belső kialakítású lencsék.

FONTOS TUDNIVALÓ: A multifokális lencsék kiválasztása és elkészítése speciális szaktudást igényel! Optikánkban külön erre a célra kifejlesztett nagy pontosságú mérőműszerek segítségével végezzük el az illesztést. Kollégáink elsajátították a multifokális lencsék helyes kiválasztásához/ajánlásához szükséges szaktudást, és ezen ismeretek birtokában tesznek javaslatot (a különböző típusú lencsék közül), a megfelelő megoldást nyújtó multifokális lencsére!